Diumenge 28 maig, 2023 català   |   castellano

Els quatre túnels espanyols avaluats per l’EuroTAP 2009 assoleixen bones qualificacions

Dimarts 21 abril, 2009

Mobilitat i medi ambient | Seguretat viària

  • L’exemple més paradigmàtic és el Túnel de Vielha, que ha estat analitzat per segona vegada, i que ha assolit una puntuació de molt satisfactori
  • Els Túnels de Marchante, Piqueras i Ordovícico de Fabar també han superat les proves de seguretat amb bona nota.
  • L’avaluació enguany s’ha fet a 13 túnels de 4 països europeus i tots han assolit unes qualificacions satisfactòries.

 

Seguint la línia de fomentar la seguretat viària i reduir l’accidentalitat a les carreteres, el RACC, entitat líder en l’àmbit de la mobilitat a Espanya, ha participat novament en l’estudi que avalua el nivell de seguretat dels túnels europeus. Gràcies a la 11ena edició del programa EuroTAP (Programa Europeu d’Avaluació de Túnels) s’ha mesurat la seguretat de 13 túnels de quatre països europeus: quatre a Suïssa, Alemanya i Espanya, respectivament, i un a Croàcia.

A Espanya, EuroTAP ha avaluat la seguretat de quatre túnels i tots han aconseguit bona puntuació. 

L’avaluació dels túnels
EuroTAP és un consorci europeu independent, del qual el RACC n’és membre, que es va establir el 1999 per a impulsar la millora urgent de la seguretat dels túnels de carretera.

Des de llavors, s’han realitzat ja 11 edicions anuals de l’anàlisi de seguretat dels túnels de carretera, havent-se publicat resultats de més de 200 túnels a tot Europa, dels quals 47 a Espanya i 2 a Andorra.

En el seu sistema d’avaluació, EuroTAP valora tant el risc que es produeixi una situació d’emergència com la preparació dels operadors del túnel per afrontar aquesta emergència.

La inspecció del Programa Europeu d’Avaluació de Túnels es fa in situ a càrrec de professionals independents amb experiència en obres subterrànies. A més, es manté una entrevista amb els operadors de cada túnel per aclarir diversos temes rellevants per a la seguretat dels viatgers i s’inspecciona  tota la documentació i els protocols d’emergència establerts.

Més concretament, aquests són els elements que es comproven en una inspecció d’EuroTAP:

  • Sistema del túnel
  • Il·luminació i subministrament elèctric
  • Sistemes de comunicació a l’interior del túnel
  • Vies d’escapament i salvament per als usuaris
  • Salvament i rescat a càrrec de bombers
  • Protecció contra els incendis
  • Sistema de Ventilació
  • Trànsit que hi circula i el seu control
  • Gestió d’emergències.

Bons resultats globals
L’estudi destaca que aquest any s’han registrat uns resultats excel·lents: els 13 túnels inspeccionats van obtenir només qualificacions positives en la valoració general.  Nou túnels van rebre la valoració de molt satisfactoris, tres van resultar satisfactoris i, fins i tot, el túnel més mal valorat va obtenir un acceptable.
El túnel de Vielha i el de Tuhobic prop de Rijeka a Croàcia van sotmesos aquest any per segona vegada a estudi. En el primer estudi van suspendre els 2. Avui destaquen amb la nota “molt satisfactori”, una recompensa per als operadors per han treballat per millorar el nivell de seguretat dels túnels i adaptar-los a les exigències modernes de seguretat.

El túnel de Vielha, un exemple a seguir
EuroTAP s’ha convertit en una mesura efectiva per aconseguir infraestructures més segures i històricament ha contribuït a millorar els túnels que no han superat els exigents criteris de seguretat que requereix el consorci. Els exemples més clars en són els túnels de Vielha (Lleida), que s’ha construït de nou, o els de La Rovira (Barcelona), Sant Joan (Alacant) i Lorca (Múrcia), on s’hi estan fent o ja s’hi ha fet profundes reformes.
A més, l’EuroTAP no només és efectiu de cara a les administracions o concessionàries responsables dels túnels, sinó que també informa els usuaris de quin ha de ser el seu comportament a l’interior d’un túnel, amb recomanacions de seguretat i marcant unes pautes d’actuació en cas d’accident o avaria.

El túnel de Vielha, amb més de cinc quilòmetres de longitud, és el més llarg de l’estudi i ha estat equipat amb un tub completament nou. Ara, no només compleix amb totes les exigències de construcció i tècniques, sinó que, fins i tot, és el primer túnel de la història d’EuroTAP que compta amb un sistema estacionari d’aspersors d’aigua per apagar incendis.

Antecedents històrics del túnel de Vielha
El primer túnel de Vielha va ser inaugurat el 1948 després de més de 100 anys de peticions per part de la població local i de 22 anys d’obres. La seva construcció es va realitzar dins d’un canviant context polític (república, dictadura i Guerra Civil) i va ser en el seu moment el túnel de carretera més llarg del món. El seu nom, Alfons XIII, es va posar en honor al rei que va donar l’aprovació del projecte.
El túnel va servir durant 50 anys a la població de la zona i els seus visitants. Tanmateix, el creixement de l’activitat turística relacionada amb les activitats de neu a partir dels anys 80 va ser fer augmentar el trànsit i, com a conseqüència, també es va incrementar el seu deteriorament fins arribar a un punt que les seves successives millores no compensaven el seu deficient estat de seguretat.
Finalment el 1997, es va aprovar la realització d’un projecte de desdoblament del túnel. Els greus accidents que van tenir lloc als túnels de Mont-Blanc i de Tauern a l’estiu de 1999 i els mals resultats a l’any següent assolits dins del projecte Concept 2000 (precursor del projecte EuroTAP) que alertaven del perill de circular pel túnel i la poca capacitat de resposta en cas de produir-se un accident van donar el darrer impuls per a la realització de l’actual projecte. Les obres van començar el gener de 2002 i després de cinc anys de treballs i amb un pressupost superior als 200 milions d’euros, es va inaugurar el desembre de 2007.  

El RACC, més d’1 milió de socis
El RACC, amb 1.100.000 socis, és l’Automòbil Club més gran d’Espanya, líder en l’àmbit de la mobilitat. Ofereix assistència mecànica, personal, familiar i medicalitzada urgent. El RACC és la primera corredoria d’assegurances d’Espanya en el sector d’auto i està present en el sector dels viatges. Com a entitat amb vocació de servei a la societat, el RACC treballa en la formació de joves valors de l’esport del motor i organitza tres proves pels mundials: Rallis, F1 i motociclisme. El RACC es preocupa, mobilitza i crea estats d’opinió per millorar la mobilitat i la seguretat viària.