Dimecres 29 novembre, 2023 català   |   castellano

Juan Antonio Samaranch, president d’honor del RACC

Dimecres 21 abril, 2010

Corporatiu

Vinculat a l’entitat a l’entitat des de 1957 com a vicepresident i des de 1986 com a President d’honor, va ser l’impulsor des de l’ombra de la construcció del Circuit de Catalunya

Juan Antonio Samaranch, president d’honor del RACC

Juan Antonio Samaranch ha estat una figura clau per a l’esport internacional i per a la projecció del nostre país a tot el món. Per al RACC, la mort del qui ha estat el seu president honorífic des de 1986, és una pèrdua irreparable.

Impulsor del Circuit de Catalunya
El 1957, el RACC va nomenar com a vicepresident de l’entitat a Juan Antonio Samaranch, que ja era una figura emergent dins de la política esportiva del país. Durant el seu mandat i, amb Salvador Fàbregas de president, el RACC aconsegueix portar a Barcelona durant els anys 70 els Grans Premis de Fórmula 1, que se celebren al circuit de la muntanya de Montjuïc fins que aquest queda desfasat. Des d’aleshores, Samaranch i l’empresari Paco Godia es converteixen en els principals impulsors per tal que a Catalunya es construís un circuit permanent de competició internacional.

Amb aquest objectiu proposen a Sebastià Salvadó, expilot i empresari, entrar a la Junta Directiva del RACC com a vocal. Cinc anys més tard, el 1985, a la mort del president Fàbregas, Samaranch refusa ser el president de l’automòbil club per dos motius: considerar el càrrec incompatible amb el de President del COI i perquè creu que el nomenat ha de ser una persona que pugui dedicar-se plenament a impulsar el projecte del Circuit de Catalunya. Per això proposa per al càrrec a Sebastià Salvadó, el que és avui president del RACC. 

President d’honor del RACC
Des de 1986, i amb Juan Antonio Samaranch de president d’honor i Sebastià Salvadó com a president, el RACC ha viscut una important transformació. El Club ha crescut com a entitat de serveis, per convertir-se en l’automòbil club més gran d’Espanya amb més d’1 milió de socis i ha assolit un ampli prestigi internacional en el sector. S’ha impulsat la creació de la Fundació RACC per a promoure la seguretat viària i la defensa de la mobilitat sostenible, com a instrument de defensa dels drets dels conductors i com a portaveu d’una societat civil sensibilitzada amb la mobilitat segura.

En l’àmbit esportiu, el 1991, el projecte d’un circuit permanent de velocitat a Catalunya es fa realitat. La Generalitat i el RACC inauguren el Circuit de Catalunya, que aquell mateix any ja organitza el Gran Premi d’Espanya de F1 i, l’any següent, el 1992, incorpora també els Grans Premis del Mundial de Motociclisme. D’aquesta manera el RACC es converteix en la primera entitat del món organitzadora de 3 proves dels seus respectius Mundials: F1, Motociclisme i Rallys.