Diumenge 23 juny, 2024 català   |   castellano

250.000 vehicles necessiten assistència mecànica durant l’estiu a Catalunya

Dimarts 03 agost, 2010

Assistència | Serveis

Durant els mesos de juliol i agost els conductors sol·liciten un 30% més d’assistències mecàniques

250.000 vehicles necessiten assistència mecànica durant l’estiu a Catalunya

  • Més del 40% de les avaries es produeixen per fallades en el sistema elèctric. La bateria és la principal causa de les assistències.
  • Aquest estiu cada dia 4.000 conductors patiran avaries en el seu vehicle a les vies catalanes

El RACC, l’automòbil club més gran d’Espanya, amb més d’1.000.000 socis, ha estudiat les característiques de les assistències en carretera durant juliol i agost, mesos on es concentra el major número de serveis de l’any. El Servei d’Assistència Mecànica i en Viatge del RACC, a partir d’una mostra de gairebé dos milions d’assistències gestionades durant el 2008 i el 2009, també ha realitzat una estimació del comportament del parc de vehicles per aquest estiu.

Durant els mesos de juliol i agost es preveu que més de 250.000 vehicles necessitin assistència mecànica a les carreteres i vies urbanes de Catalunya, que representa una mitjana de 4.000 vehicles al dia, un 30% més que la resta de mesos de l’any. A tota Espanya, la previsió és de gairebé 1 milió d’avaries els mesos de juliol i agost, amb més de 16.000 assistències al dia.

La primera causa de les avaries és el sistema elèctric general, en més del 40% dels casos i el 32% d’aquestes avaries es deuen a problemes amb la bateria. A l’estiu aquest tipus d’incidències augmenta per les altes temperatures, l’escalfament del motor i el major consum elèctric.

Dels 5 milions d’assistències mecàniques que es realitzen cada any a Espanya, un 65% requereixen d’un servei de remolc en grua i un 35% es reparen a la carretera.

Tipologia de les avaries

  • La primera causa d’avaries és el sistema elèctric general del vehicle, en més del 40% dels casos. El 32% de les avaries es deuen a problemes amb la bateria i d’aquestes el 38% es produeixen per distraccions dels conductors.
  • En segon lloc, amb el 16% es troben els components mecànics del motor (cadena de distribució, bomba d’oli, etc…). Les rodes, amb el 13% de les incidències es situen en tercer lloc.
  • El 70% de les assistències es presten a turismes, seguides dels tot terreny (8,2%) i els monovolums (7,5%).
  • La majoria d’assistències les sol·liciten els homes, en un 70%, coincidint  amb la major proporció de conductors homes. La franja d’edat en què els homes demanen més assistències és la de 50 a 65 anys, en un 25%, mentre que en el cas de les dones es situa a la franja de 40 a 50 anys (28%).
  • El dilluns és el dia de la setmana que es sol·liciten més assistències amb el 20% del total de la setmana. La majoria es concentren entre les 8 i les 11 del matí (30%) i les 16,30h i les 18,30h.
  • El 80 % de les assistències es produeixen en trajectes urbans i el 20% en vies interurbanes. Les avaries en zones urbanes continuen sent elevades perquè s’hi afegeixen les que es produeixen a nuclis turístics.
  • El 36% de les assistències que es realitzen a conductors espanyols a l’estranger es realitzen al juliol i a l’agost. Es preveu que aquest estiu es donin 33.800 serveis a tot Europa.