Dijous 20 juny, 2024 català   |   castellano

Cada cop més persones trien el cotxe pels seus viatges de vacances

Dimecres 17 març, 2010

RACC Travel | Serveis

L’Agència de Viatges del RACC augmenta un 44% la contractació de rutes turístiques per Espanya i Europa en cotxe,  tot i la crisi del sector

Cada cop més persones trien el cotxe pels seus viatges de vacances

· L’automòbil és el mitjà de transport preferit pels viatges de vacances, el 78% dels espanyols utilitza el cotxe com mitjà de transport per a les seves vacances
· Les destinacions preferides per aquesta Setmana Santa són Andalusia, Catalunya, Comunitat Valenciana, Castella i Lleó i Galícia, que celebra l’any Xacobeo
· Provença, Llenguadoc-Rosselló y Migdia-Pirineus, a França i la regió de la Toscana a Itàlia són les destinacions preferides per als que viatgen a l’estranger en cotxe

Durant el 2009 i malgrat la crisi del sector turístic, l’Agència de Viatges del RACC ha constatat com l’automòbil es consolida com un dels mitjans de transport preferits per realitzar viatges de vacances. L’automòbil no només resisteix la caiguda dels viatges, sinó que ha augmentat en aquests darrers mesos. Aquesta creixent demanda va representar l’any passat un increment del 44% per a l’Agència de Viatges del RACC, que preveu que es mantingui durant el 2010, amb una previsió de creixement del 20 % respecte el període de Setmana Santa de 2009.

Segons l’informe d’European Travel Comisión (ETC), la disminució de la demanda de vacances durant el 2009 a Europa ha estat especialment visible en els viatges de llarga distància, mentre que s’ha produït un augment en els viatges de curta distància i de menys durada.

Durant l’any 2009 els espanyols van realitzar 174,5 milions de viatges. Al voltant del 78% dels viatges es van realitzar en cotxe, mentre que l’avió va ser el mitjà de transport triat en el 9% dels viatgers, aproximadament. Del total de viatges realitzats el 92% van ser a destinacions nacionals i un 12,5% a l’estranger. En referència als viatges per Espanya les destinacions turístiques preferides foren Andalusia, amb un total de 29,6 milions de visitants, Catalunya, amb més de 23 milions i València amb 19,2 milions de turistes, segons l’enquesta sobre els Moviments Turístics dels Espanyols (Familitur) elaborada per l’Institut d’Estudis Turístics (IET).

En l’àmbit català, segons l’informe “Evolució de l’Activitat Turística” de l’Observatori de Turisme de Catalunya, l’automòbil també és el sistema de transport preferit, utilitzat pel 57% dels catalans, mentre que el 24% va optar per l’avió. Els catalans van realitzar un 42,8% dels viatges en territori català, (exceptuat els viatges a segones residències), un 34,4% van realitzar viatges a destinacions de la resta de l’Estat i un 22,8% a l’estranger. Catalunya també és la principal Comunitat emissora de viatges a l’estranger, principalment a les destinacions de França, Itàlia, Andorra i el Marroc.

Les parelles i els grups d’amics, els que més viatgen en cotxe

Durant el 2009 l’Agència de Viatges del RACC, que ha incrementat la contractació de rutes en cotxe un 44%, ha comprovat com el cotxe s’ha convertit en el mode de transport preferit especialment per a parelles i grups d’amics, que representen el 82,7% dels compradors d’aquest tipus de viatge, seguits per les famílies amb fills, amb un 17,2%.

En la seva majoria, en un 66,6% dels viatges gestionats per l’Automòbil Club, les persones que opten per aquest tipus de viatge són turistes de mitjana edat, que solen viatjar durant els mesos de juliol i agost, i que en més de la meitat de les ocasions reserven el seu viatge a darrera hora, uns 21 dies abans d’iniciar les seves vacances.

Les destinacions preferides per als que viatgen per Espanya, segons les dades de l’Agència de Viatges del RACC, són el País Basc, amb un 15,28% de la demanda, Galícia amb un 14,22% i Andalusia amb un 13,10%,. Entre les persones que trien viatjar amb cotxe a l’estranger, un 22,1% tria França, mentre que un 13,9% viatja a Itàlia i un 7,4% ho fa a Suïssa.

Pel director de l’Agència de Viatges del RACC, Jordi Vilaseca, aquests tipus de viatges combina la llibertat que t’aporta viatjar amb el teu propi vehicle, amb totes les comoditats i prestacions pròpies de l’Agència de Viatges. Jordi Vilaseca preveu que per aquesta Setmana Santa les destinacions més venudes siguin les rutes a Andalusia, Galícia, Catalunya, Comunitat Valenciana i Castella-Lleó a Espanya i les rutes de la Provença, Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus, a França. Aquestes  destinacions tenen especial èxit perquè la seva proximitat, que permet arribar en cotxe i visitar-los en 3 o 4 dies, a més de per la seva riquesa cultural i històrica.

Per al director de l’Agència de Viatges del RACC “Aquest any el preu serà un factor clau, tot i que els preus no sempre exerceixen un efecte dissuasiu sobre l’elecció de la destinació, sinó que pot constituir un factor d’atracció. La nostra proposta són els millors hotels al millor preu, variable molt preuada pels nostres clients”.

Els factors que influeixen en l’elecció del destí de les vacances

Segons l’enquesta iTest, realitzada per la Federació Internacional de l’Automòbil (FIA), que representen a més de 100 milions de consumidors de tot el món, i en la que ha participat el RACC, els turistes espanyols consideren la seguretat com el principal motiu que influeix en l’elecció de les destinacions, seguit de la bellesa del paisatge. El clima, l’hospitalitat dels habitants, les instalacions mèdiques, la preocupació pel medi ambient i la qualitat de la xarxa de carreteres són factors menys importants a l’hora de  triar una destinació. 

El RACC, el major automòbil club d’Espanya amb més de 1.000.000 socis, està present en el sector dels viatges des de 1988, amb l’objetiu de cobrir totes les necessitats en el camp de la mobilitat i l’oci de les families. D’aquesta manera el RACC ha traslladat el seu concepte assistencial d’ajuda les 24 hores als viatges. L’Automòbil Club també és l’Agència de Viatges Oficial d’esdeveniments esportius com el Gran Premi d’Espanya de Fórmula 1, el Gran Premi de Motociclisme o el Rally RACC Catalunya-Costa Dorada i del Futbol Club Barcelona. L’Agència de Viatges del RACC és membre de GEBTA, la major associació europea d’agèncias especialitzades en viatges professionals.